Home

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie 

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. 

Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke-, psychische- en sociale welbevinden. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren. 

Direct na de diagnose, tijdens de behandeling of revalidatie en in de palliatieve of terminale fase: oncologiefysiotherapie biedt voordelen voor patiënten in alle behandelfasen;


- Curatieve fase (fase waarin de behandeling gericht is op genezing); de therapie is gericht op het beperken en bestrijden van bijv. conditieverlies, pijnklachten, spanningsklachten. 
- Herstelfase (fase waarin de medische behandeling achter de rug is); de therapie is gericht op het herwinnen van beweeglijkheid, oppakken van activiteiten in het dagelijks leven en kwaliteit van leven. 
- Palliatieve fase (fase waarin de behandeling niet meer gericht is op genezing); de therapie is gericht op kwaliteit van leven en het ondersteunen van een actief leven. 
- Terminale fase (laatste levensfase); de therapie is gericht op het comfort van de patient, zoals een comfortabele houding, ademhalingsoefeningen, bestrijden van pijn en adviseren bij transfers in huis.

Klachten kunnen bijv. zijn: 
- Vermoeidheid 
- Pijn 
- Conditieverlies 
- Spierzwakte 
- Lymfoedeem 

Heeft u vragen of wilt u weten of de oncologiefysiotherapeut iets voor u kan betekenen? Neem dan contact op met ons secretariaat.

De bovenstaande therapeuten zijn gespecialiseerd in Oncologiefysiotherapie